ÜYE OL

BAŞKANIN MESAJI

Başkan

Değerli Üyemiz,

GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği), sektördeki 20 yılı aşkın tecrübesiyle gayrimenkul sektörünün önde gelen girişimcileri, yöneticileri ve profesyonellerinin, sektörün gelişimi için bir araya geldiği çok kuvvetli bir dernek haline geldi.

11 Haziran 2020 tarihinde düzenlediğimiz Yönetim Kurulu toplantısında GYODER Başkanı Prof. Dr. Feyzullah Yetgin, farklı bir sektörde yeni bir görev üstlenmesi ve iki dönemdir yürüttüğü başkanlık görevinin sona ermesinden dolayı görevini bıraktı. Pandemi döneminde genel kurulların yapılamaması nedeniyle GYODER Yönetim Kurulu tarafından başkanlığa aday gösterildim. Ardından Yönetim Kurulumuzun oybirliği ile GYODER Başkanlığı’na seçildim.

Bugüne kadar sektörümüze ve GYODER’e sunduğu değerli katkılarından dolayı Sayın Prof. Dr. Feyzullah Yetgin’e çok teşekkür ediyorum. Yönetim Kurulumuza ise bana duydukları güvenden dolayı şükranlarımı sunuyorum.

Yeni dönemde öncelikli hedefimiz; GYODER’in kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla yakın temasını artırmak, çalışmalarımızı el birliğiyle, çok daha güçlü ve aktif bir şekilde sürdürmektir.

Gayrimenkulün geleceğini planlarken, teknoloji ve tasarıma odaklanmak gerektiğine inanıyorum. GYODER olarak yeni bir yaklaşımla gayrimenkule bakışı değiştirecek, sektördeki değişim ve gelişimin öncüsü olacağız.

Nitekim gayrimenkul sektörü, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri ve yaklaşık 200 alt sektörü besleyen önemli bir iş kolu. Finans, inşaat malzemeleri, cam, demir çelik, alüminyum, boya sanayi, ısıtma-soğutma, havalandırma ve mobilya, paydaş endüstrilerden sadece birkaçı. Dolayısıyla sektörün geleceğini okumak ve vaktinde yenilikleri yakalamak GYODER olarak yaklaşımımızın temellerini oluşturacaktır.

Pandemi nedeniyle ülke olarak zor bir dönemi geride bırakmaya çalışıyoruz. Covid-19 salgını başta turizm, havacılık, gayrimenkul sektörlerini çok olumsuz etkiledi.

2020 yılı ilk çeyrek konut satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 33’lük bir artış göstererek 341 bin 38 adet seviyesinden kapanmıştı. Ancak 11 Mart itibarıyla Covid-19 salgınının ülkemizde de görülmesinin etkisiyle konut talebi ivme kaybetmeye başladı. Salgın, gayrimenkul yatırım piyasası performansında önemli bir belirsizliğe neden oldu.

Kısa süre önce açıklanan konut kredisi paketiyle de sektörümüz büyük moral buldu. Vatandaşa Cumhuriyet tarihinin en düşük faiz oranıyla sunuldu. Konut talebindeki artış, gerçekten sektörün geleceğine yönelik umutlarımızı artırdı. Destek paketleri ve son kampanyalar, sektöre müthiş bir ivme kazandırdı ve konut satışları 14’e katlandı. Sektördeki bu desteklerin ve hareketliliğin devam etmesi durumunda, konut satışlarının yıl sonunda rahatlıkla geçtiğimiz yılın üzerine çıkabileceğini söyleyebilirim. Yapacağımız yeni yatırımlara, yeni projelere çok daha büyük bir güvenle bakmamızı sağladı.

GYODER olarak, mart ayından itibaren faaliyetlerin devam ettiği tüm ofis ve şantiyelerde salgına karşı gerekli tedbirlerin alınması için üyelerimize çağrıda bulunduk. Pandemiyle mücadele ederken faaliyetlerin, üretimin devam etmesinin sektörümüze, ülkemize nasıl katkı sağladığını şimdi daha iyi görüyoruz.

Bugün pandeminin etkisiyle bütün sektörler gibi bizim sektörümüz de bambaşka bir yere gidiyor. Türkiye gayrimenkul sektörü olarak yepyeni bir evreye giriyoruz.

Küresel salgın sürecinde hemen herkes evinde, ofisinde, mekanın ne kadar önemli olduğunu ve mekan oluşturmanın ihtisas gerektiren bir iş olduğunu anladı.

Gayrimenkulde insan alışkanlıklarının daha iyi incelendiği, teknoloji ve tasarımın uyumunun çok önemli hale geldiği bir dönemdeyiz. Gayrimenkul geliştirmenin sadece bina inşa etmek anlamına gelmediği, bunun ötesinde bireylerin mutluluklarını, hatta huzurunu etkileyen, uzmanlık gerektiren bir alan olduğunun farkına varıldı.

Yakın dönemde yaşanan gelişmeler sonrası gayrimenkul sektörünün daha rafine bir sektör haline geldiğini söyleyebiliriz. Artık asıl uzmanlık alanı gayrimenkul olmayan firmaların oluşturduğu bir sektör değiliz.

Sektörün gençleşmesini ve insan kaynağı niteliğinin artmasını hedefliyoruz. Sektörümüze önde gelen üniversitelerden mezun, yetenekli ve iyi eğitimli gençlerimizi kazandırmak istiyoruz. Bu hedeflere ulaşmak belki zaman alacak fakat yaşanan dönüşüm sektörümüze hak ettiği itibarı yeniden kazandıracaktır. Bu dönüşümü tetikleyen tohumları bugünden atmalıyız. Önümüzdeki aylarda yapılması planlanan GYODER Genel Kurulu’ndan sonra, yeni dönemin yol haritasını hem siz değerli üyelerimizle hem de kamuoyuyla paylaşacağız. Özellikle yeni iş birlikleri ile gayrimenkul sektörünün Türkiye ekonomisine daha büyük katma değer sağlamasını hedefliyoruz.

Genel Kurul’a kadar kalan sınırlı süreyi, içinde bulunduğumuz olağanüstü durumu göz önünde bulundurarak sektörümüzün acil sorunlarının çözümü için kullanacağız. Bu süreçte yapacağımız tüm faaliyetler için siz değerli üyelerimizin fikir, öneri ve desteklerini bekliyoruz.

Hepinize sağlıklı günler diliyorum.

Saygılarımla,

Mehmet Kalyoncu