ÜYE OL
Ne Aramıştınız?

BASIN BÜLTENLERİ

GYODER 20. YILINDA GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİNE ODAKLANDI

GYODER 20. YILINDA GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİNE ODAKLANDI GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin: “Bu dönem çok çalışarak geleceğe hazırlanma dönemi. Biz gayrimenkul sektörünün geleceğine inanıyoruz” ‘Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu’ GYODER’in 20. yılını kutladığını belirten GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Gayrimenkul sektörünün çatı örgütü olarak 20 yılı geride bırakırken, sektörün tamamını kucaklayan bir yapıya sahip olmanın gururunu yaşıyoruz. Vizyonumuz, deneyimimiz ve üyelerimizden aldığımız güçle, sektördeki değişim ve dönüşümün mimarı olmaya devam edeceğiz” dedi. Bugün birikimi olanların alternatifinin çok fazla olduğunu belirten Doç. Dr. Feyzullah Yetgin şöyle konuştu: “Aslında şu an konut alma zamanı. Çünkü faizler makul düzeye inip piyasa hareketlendiğinde ertelenen zamlar yapılmak zorunda. Ayrıca geçmişte de faizin yüksek olduğu zamanlar oldu ancak  birikimini faize değil konuta yatıranlar çok daha fazla kazandı. Bugün görüyoruz ki talep buharlaşmıyor, birikiyor ve konut alımı erteleniyor. Gayrimenkul ihtiyacı, nüfus artış oranıyla birlikte yükseliyor. Yıllık yaklaşık 900 bin adet konut satışına ulaşılmasıyla, bitmiş konut stoku 1 yılda, inşa halindeki konut stoku da 2 yılda eriyecektir.”

GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, Başkan Yardımcıları Ersun Bayraktaroğlu, Neşecan Çekici, Prof. Dr. Gürsel Öngören ve Genel Sekreter Dr. Murat Berberoğlu, 9 Temmuz Salı günü Park Dedeman Levent Otel’de gerçekleştirilen basın buluşmasında, GYODER’in yeni dönem faaliyetleri ve amaçlarını anlattı. Gayrimenkul sektörünün önemli sorunları olduğuna dikkat çeken GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Bu sorunların başında da ‘finansman’ geliyor. GYODER üyeleri ile yaptığımız anket ve istişarelerde de ‘Finansman/kredi bulmada yaşanan zorluk’, ‘İç talepte oluşan daralma sonucu satışlarda yaşanan ciddi düşüşler ve fiyatlar’ ile ‘Değerleme raporlarında yaşanan standart dışı uygulamalar’ öne çıktı. Biz öncelikle bu sorunların üzerine gideceğiz. Çözüm için çalışıyoruz. Bugün zor bir dönemden geçiyoruz. Bu süreç, ders alma ve daha çok çalışarak geleceğe hazırlanma dönemidir. Biliyoruz ki bu dönem kalıcı değil, geçici. Biz gayrimenkul sektörünün geleceğine inanıyoruz” diye konuştu.

20 yıldır sektöre öncülük eden GYODER olarak geleceğe odaklandık

GYODER’in kurulduğu günden itibaren öncülük ettiği gayrimenkul sektöründe birçok önemli değişikliğe imza attığını vurgulayan Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Gayrimenkul sektörünün önde gelen girişimcileri ve yöneticilerinin büyük bir özveriyle katkıda bulunduğu GYODER, geride bıraktığımız 20 yılda sektörümüz ve ülkemiz ekonomisine değer katan büyük bir aile haline geldi. Önümüzdeki süreçte üzerinde duracağımız önemli konular arasında, sektörün sürdürülebilir bir yapıya kavuşması, şeffaflaşması, kurumsallaşması, etik kodların belirlenmesi, standardizasyon, mevzuat düzenlemeleri, iş birlikleri, gayrimenkul finansmanında çeşitlilik ve Anadolu’ya açılma faaliyetleri yer alıyor. Hayata geçirdiğimiz tüm çalışmalarda, kısa vadeli hedeflerden çok gayrimenkul sektörünün geleceğine odaklanıyor, üyelerimizle birlikte yeni başarı hikayeleri yazacağımıza inanıyoruz” dedi.

Daha güçlü bir sektör için faaliyetlerimizi sürdürmeye kararlıyız

Kamu kurumları ve yerel yönetimlerle sürdürülen iş birliklerini daha da geliştireceklerini ifade eden Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, şunları söyledi: “Bizim görevimiz; gayrimenkul sektörünün büyümesine, gelişmesine ve ülkemizin daha güçlü bir ekonomiye sahip olmasına katkı sağlamaktır. Bu amaçla hayata geçirdiğimiz, Türkiye gayrimenkul sektörünün nabzını tutan ‘Gayrimenkul Zirvesi’, Anadolu’daki kentlerimizin yatırım fırsatlarını yatırımcılarla buluşturduğumuz ‘Gelişen Kentler Zirvesi’, yerel yönetim ve önemli yatırımcılarla bir araya gelerek fikir ve bilgi alışverişlerinde bulunduğumuz ‘Anadolu Buluşmaları’, sektörün eğitimli olması gerektiği inancıyla eğitim, yüksek lisans, doktora, MBA programlarını ve rapor, yayın çalışmalarını kurumsal bir çatı altında topladığımız ‘GYODER Akademi’, sektör için çok önemli bir veri tabanı oluşturan raporumuz ‘GYODER Gösterge’, sektördeki son gelişmeleri değerlendirerek mevcut sorunlara çözüm bulmaya çalıştığımız ‘GYODER Çözüm Platformu’ gibi faaliyetlerimizi, özellikle içinde bulunduğumuz süreçte aralıksız sürdürmeye kararlıyız.”

Yalnızca konut üretip satmakla sektörü büyütmemiz mümkün değil

Gayrimenkul sektöründe sağlıklı büyüme için, ürün ve finansman çeşitliliğinin gerektiğini her platformda dile getirdiklerini ifade eden Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Sermaye piyasasında sektör için yeni bir finansal kaynak olarak Gayrimenkul Sertifikası, Gayrimenkul Yatırım Fonları ve GYO’ları daha etkin bir şekilde değerlendirmeli, sektörün ihtiyaç duyduğu yabancı fonların Türkiye’ye gelmesinin yolunu açmalıyız. Aynı azamanda İpotekli Finansman Merkezi ve konut kredilerinin seküritize edilmesi gerekli. Yalnızca konut üretip satmak ile gayrimenkul sektörünü büyütmemiz mümkün değil. Gayrimenkul finansmanında çeşitlendirmeyi bir an önce hayata geçirmeliyiz” dedi.

Talep birikiyor, konut almanın tam zamanı

Konuta talebin biriktiğini ve konut alımının ertelendiğini belirten Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Çünkü mevduat faizi şu anda çok cazip. Ancak bu dönem geçici. Sektörde yıllardır doğru düzgün zam yapılamıyor. Şu anda satılan metrekare fiyatlarına ancak inşaatı mal edebilirsiniz. Bugün faiz yüksek olduğu için senetli satışlar artıyor. Bu oranın düşmesi ve konut kredisi kullanımının artması lazım. Şimdi enflasyona endeksli yeni bir enstrüman çıktı ve enflasyon artı 0.19’la, beklemede olan bir kesimi harekete geçirdi. Bugün birikimi olanların alternatifi çok fazla, ödeme koşulları da çok esnek. Ancak şu an konut alma zamanı. Çünkü faizler makul düzeye inip piyasa hareketlendiğinde ertelenen zamlar yapılmak zorunda. Ayrıca geçmişte de faizin yüksek olduğu zamanlar oldu. Bu dönemlerden tecrübe ettiğimiz gibi, birikimini faize değil konuta yatıranlar çok daha fazla kazandı” şeklinde konuştu.

Konut stoku 2 yılda eriyecek

Türkiye’de yıllık yaklaşık 1 milyon 400 bin konutun el değiştirdiği, demografik nedenlerden dolayı 650 bin adet yeni konut ihtiyacının sürdüğünü vurgulayan Yetgin, “Gayrimenkul ihtiyacı, nüfus artış oranıyla yükseliyor. Yıllık yaklaşık 900 bin adet konut satışına ulaşılmasıyla, bitmiş konut stoku 1 yılda, inşa halindeki konut stoku da 2 yılda eriyecektir. Yeni düzenlemelerin de katkısıyla birinci el konut satışının, toplam satışın içinde yüzde 65’e çıkarılması gerekiyor” dedi.

Artık ‘ne yapsam satarım’ dönemi bitti, ölçülebilir sistem kurulmalı

Konut kredi piyasasının menkulleştirilmesi ve derinleştirilmesinin sağlıklı bir konut politikası için elzem olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Gayrimenkul sektöründe artık ‘ne yapsam satarım’ dönemi bitti. Daha ölçülebilir, regüle bir piyasa üzerinden, arz tarafı da talep tarafı da farklı bir noktaya geldi. Ölçülebilir bir sistem kurulması, yani Türkiye’deki gayrimenkul piyasasının istatistiklerinin sağlanması, buna göre merkezi ve yerel otoritenin yeni işlerle ilgili imar planları ve ruhsat konusunda daha da bilinçlendiği, mevzuata bağlı kontrollü bir piyasa olması lazım. Biz GYODER olarak bu konular üzerinde de çalışıp sektöre çözüm için destek olacağız. Raporlayacağız, anlatacağız; bu veri işleme, istatistik konusunu sektöre kazandıracağız” diye konuştu.

Son düzenlemelerle kentsel dönüşümde yeni bir dönem başladı

İmar artışına dayalı bir paylaşım ile kentsel dönüşüm uygulamasının sona ermesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, şöyle konuştu: “Binaları dönüştürürken şehir planlama nosyonu olmazsa olmaz. Bugün yarım kalan, sorun yaşanan kentsel dönüşüm projeleri var. Kentsel dönüşüm ve yenilemenin layık olduğu şekilde yapılması çok önemli. Bizim sürekli dile getirdiğimiz konu ‘akıllı, sürdürülebilir kentsel dönüşüm’dür” dedi. “Yeni yasal düzenlemelerle kentsel dönüşümde yeni bir dönem başladığını söyleyebiliriz” diyen Yetgin, konuşmasını şöyle tamamladı: “Son değişikliklerle, yükleniciye teminat zorunluluğu getirilirken, kentsel dönüşüm inşaatlarını yeterliliği olan firmaların üstlenebileceği bir süreç başladı. Ayrıca kentsel dönüşüm alanlarında mal sahiplerinin müteahhitten kaynaklanan nedenlerle yaşadığı sorunların giderilmesi amacıyla sözleşmenin feshedilmesi hakkı çıkarıldı. Hem yüklenicilerin hem vatandaşların mağduriyetinin önüne geçilmesinin amaçlandığı yeni düzenlemelerin, dönüşümü hızlandıracağına inanıyorum.”